Решението на правителството за присъединяване на страната към Шанхайската организация за сътрудничество

...
Решението на правителството за присъединяване на страната към Шанхайската организация за сътрудничество
Коментари Харесай

Саудитска Арабия е новият член на Шанхайската организация за сътрудничество

Решението на държавното управление за присъединяване на страната към Шанхайската организация за съдействие (ШОС) идва в миг, в който страната гради дълготрайно партньорство с Китай, макар опасенията на Съединени американски щати, във връзка със сигурността, съобщи Ройтерс.

Саудитската монархия е одобрила меморандум, съгласно който страната вече заема статут на сътрудник за диалог в ШОС, оповестяват от Саудитската организация по печата.

Рияд е дълготраен сътрудник на Вашингтон и въпреки опитите на Пекин да упражнява въздействие по света, политиката на Съединени американски щати по отношение на Близкия изток няма да се промени. Развиващите се и растящи двустранни връзки сред Рияд и Пекин тревожат Вашингтон, във връзка с интернационалната сигурност.

ШОС е учредена през 2001г. от водачите на Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан, Киргизия. Действа като интернационален политически съюз, както и съюз в региона на сигурността. В него влизат огромна част от Евразия и Китай, Индия и Русия, Индия и Пакистан. Съюзът се уголемява и към него, като пълновръстен член, предходната година се причисли и Иран.

Присъединяването на Саудитска Арабия към ШОС е обсъждано по време на визитата на китайския президент Си Цзинпин в страната през декември, оповестяват източници. За статут на сътрудник в разговора се смята първата стъпка към придобиването на пълноправно участие в средносрочен проект. Тази първа стъпка е оповестена, откакто неотдавна " Сауди Арамко ", със своите многомилиардни вложения, неотдавна закупи дял в частен нефтохимически цех и подписа съглашение за построяването на взаимно дружество в Североизточен Китай.

Страните от Персийския залив считат Съединени американски щати за главен поръчител във връзка с сигурността в района, като от Вашингтон заявят, че ще продължат да извършват дейната роля на сътрудник.

През август, държавите-членки на ШОС възнамеряват да проведат взаимно " антитерористично обучение " в съветския район Челябинск.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР